Upgrade bowlingmachines – Olround Nijmegen

doorMarieke Peters

Upgrade bowlingmachines – Olround Nijmegen

Misschien heb je het al gemerkt of gehoord: Olround Bowlingcentrum Nijmegen geeft de bowlingmachines een upgrade. Ondanks de coronacrisis investeert Olround hierin om te zorgen voor nóg meer bowlingplezier! Daar wil je natuurlijk meer over weten, dat begrijpen we. Daarom lees je in dit bericht alles over deze machines en de upgrade!

Van oud naar nieuw

De huidige bowlingmachines zijn van het type 82-90 XL. Deze machines zijn in 1992 geproduceerd en in 2000 als goede tweedehands machines in Nijmegen geïnstalleerd. De nieuwste machines, zoals deze ook in Veenendaal, Utrecht en Maastricht draaien, zijn van het type XLi Edge. Hieronder lees je wat deze upgrade precies betekent!

Vier grote veranderingen

De verdere ontwikkeling van dit type heeft geleid tot vier grote veranderingen:

 1. De aansturingskast, het chassis.
  Dit is de computer die fysiek de motoren aanstuurt. Het huidige chassis functioneert door middel van relais en grote, op maat gemaakte, chips. Deze onderdelen worden al enige jaren niet meer geproduceerd. Het nieuwe type is geheel uitgevoerd met zogenaamde solid state relays en chips die niet meer speciaal voor dit doel ontworpen zijn, maar algemeen beschikbaar zijn.
 2. Nieuwe motoren.
  Het huidige systeem werkt door cam-schakelaars en frictie om de motoren te laten stoppen. Vooral op warme dagen komt het nog wel eens voor dat een motor oververhit raakt en/of niet goed stopt. De nieuwe motoren zijn voorzien van elektrische magneetremmen en gradentellers. Hierdoor kunnen de motoren precies op 1 graden stoppen.
 3. De pin lift.
  In de huidige machines zit een groot stalen wiel dat de pins naar boven transporteert (Pin Wheel). Het komt geregeld voor dat een pin verkeerd uit het Pin Wheel valt. Het gevolg is een pinstapeling en een machine die vastloopt. Het nieuwe systeem werkt door een lange ketting en een dichte bak. Hierdoor kunnen er geen pins verkeerd uit het Pin Wheel vallen.
 4. Het Dura Bin.
  Op de huidige banen zit een stalen bin. Dat zijn tien vakjes bovenop de machine waar de pins in klaarliggen zodat er tien nieuwe pins neergezet kunnen worden. Het stalen bin is voorzien van heel veel pingeleiders en bumpers om ervoor te zorgen dat de pins allemaal netjes klaarliggen. Met het nieuwe systeem worden de honderden onderdelen die in het Stalen Bin zitten vervangen door één grote plastic mal waar de tien vakjes precies op maat ingegoten zijn.

Door al deze veranderingen wordt het onderhoud makkelijker en sneller, verwachten we minder storingen en krijgen we dus allemaal nóg meer bowlingplezier!

Het ombouwen van de machines zal gefaseerd plaatsvinden. Olround heeft een planning opgesteld waardoor voor de zomerstop alles op orde is. Het ombouwen vindt buiten bowlingtijd plaats en zal geen invloed hebben op het wedstrijdbowlen.

Meer weten?

Heb je vragen over de machines? Stel ze via Leo@olround.nl of vraag even bij de receptie of er iemand aanwezig is die er meer over weet! Als NBV-bestuur zijn we natuurlijk erg blij met deze nieuwe machines!

Over de auteur

Marieke Peters administrator