Ervaringen pilot scoresysteem na week 1

doorMarieke Peters

Ervaringen pilot scoresysteem na week 1

In de nieuwsbrief van oktober 2023 kon je er al over lezen en afgelopen speelweek zijn we er ook mee gestart: de pilot met het nieuwe scoresysteem.

Het voornemen was iedere avond het systeem te introduceren voorafgaand aan de league. Deze introductie heeft maandag wel plaatsgevonden, op woensdag helaas niet.

Achtergrond

Het scoresysteem van de pilot wordt ook in Arnhem en Eindhoven in de huisleagues ingezet en wordt daar door de spelers erg gewaardeerd. Tijdens de ALV is het bestuur van de NBV dan ook verzocht om te kijken of dit systeem geïmplementeerd kon worden in Nijmegen. Joop Peeters en Tom Mol hebben dit systeem uitgewerkt. Om er ervaring mee op te doen, het enthousiasme onder de NBV-leden te peilen én zo input op te halen voordat we de technische systemen moeten laten aanpassen, wordt het nieuwe scoresysteem eerst getest door middel van een pilot.

Of we met het nieuwe scoresysteem gaan werken vanaf volgend seizoen, wordt door de leden bepaald. Over implementatie zal, na de pilot die elf speelweken duurt, op de ALV worden gestemd.

Handmatige verwerking

We hebben afgelopen week gemerkt dat sommige spelers / teams terughoudend zijn om de formulieren in te vullen. De reden hiervan zou kunnen liggen bij het extra werk dat er van de spelers gevraagd wordt.

Let op: de scoreverwerking tijdens deze pilot is handmatig en vraagt dus ook inzet van de NBV-leden zelf. Als het systeem bevalt en als toevoeging wordt ervaren ten opzichte van het huidige systeem, en het nieuwe scoresysteem dus wordt aangenomen op de ALV van 2024, zal het worden geïmplementeerd vanaf seizoen 2024-2025. Dat zal dan ook in de software worden geïmplementeerd en dus geautomatiseerd verlopen.

De handleiding voor de pilot vind je hier.

Scores week 1

Een aantal opvallende bevindingen van deze week:

 • Geen enkel team heeft de maximale score gehaald. Deze maximale score betreft:
  • voor de duo-league 12 punten,
  • voor de trio-league 16 punten,
  • voor de quattro-league 20 punten.
 • Geen enkel team heeft dus 0 punten gehaald, zelfs niet het spookteam in de quattroleague. Het spookteam staat een na laatste met 6 punten. Een mooie verdeling van scores dus.
 • In de duo-league en in de trio-league hebben we twee koplopers.
 • Van alle wedstrijden is er maar één in gelijkspel geëindigd.
 • Er zit veel spanning in de games en series.
  • In de quattro-league scoort Marlou 197 en Desiree 198; hun series zijn 631 en 634.
  • Dion heeft in de trio-league een serietotaal van 602, maar tegenstander Teun scoort 607.
  • Ook in de trio-league, scoort Michael een game van 218, maar tegenstander Koen pakt een punt met zijn 220!

De scores vind je onder League-uitslagen > Pilot nieuw puntensysteem.

Op naar speelweek 2!

Er is door diverse leden en bestuursleden tijd gestoken in het optuigen van deze pilotperiode. Het invullen van het formulier zou niet meer dan 15 minuten moeten kosten én als je het eenmaal doorhebt kost het ook steeds minder tijd. We hopen op meer betrokkenheid vanuit de spelers en speelsters. Waar om gaat in deze opzet is een nadrukkelijkere man/vrouw tegen man/vrouw strijd, die bij winst punt(en) oplevert voor het team.

Het NBV-bestuur stelt een prijsje beschikbaar voor het team dat na deze periode de lijstaanvoerder is van deze alternatieve competitie.

Allemaal heel veel succes!

Over de auteur

Marieke Peters administrator